Πρώτη σελίδα
 
 Curriculum vitae
 Ημερολόγιο
 
 Ποιητικά
 Δοκίμια & άρθρα
 Μεταγραφές
 Συνεντεύξεις
 Τα επικαιρικά
 Ατάκτως ερριμμένα
 
 Κ.Κ. in Translation
 Εικονοστάσιον
 
 Ξενώνας
 Έριδες
 Florilegium
 
 
 Συνδεσμολόγιο
 Impressum
 Γραμματοκιβώτιο
 Αναζήτηση
 
 
 
 
 
 
 

 

 

1821-2021: Η ΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης,
Μια παράκαιρη ανθολογία του Κώστα Κουτσουρέλη,
Gutenberg 2021





Γιὰ ὅσους πονοῦν τὸν τόπο, ἡ ἀνθολογία αὐτὴ δὲν ὑπόσχεται ἕνα ἀνέμελο φυλλομέτρημα. Μερικοὶ θ᾿ ἀρνηθοῦν ἴσως ἢ θ᾿ ἀπωθήσουν τὸ κεντρικό της μήνυμα. Κάποιοι ἄλλοι μπορεῖ νὰ διασκεδάσουν μὲ τὰ πάθη καὶ τὰ παθήματα ποὺ θ᾿ ἀπαντήσουν στὶς σελίδες της. Κάποιοι εὔθικτοι θὰ τὴν ἐκλάβουν ἐνδεχομένως ὡς ἐγχείρημα ἀνθελληνικό, «ἐθνομηδενιστικό», καθ᾿ ὅλα ἄτοπο αὐτὴν τὴν ὥρα τῆς γιορτῆς. Εὐελπιστῶ ὡστόσο ὅτι θὰ ὑπάρξουν κι ἐκεῖνοι ποὺ δὲν θὰ δοῦν σ᾿ αὐτὴν οὔτε μιὰ δήλωση παραίτησης οὔτε μιὰ γουστόζικη χρονοτριβή. Ἀλλὰ μιὰ συμβολὴ στὴ συλλογική μας αὐτογνωσία. Καὶ ἐπιπροσθέτως μιὰ προειδοποίηση: καὶ οἱ ἐπιπόλαιες πληγὲς γίνονται ἐπικίνδυνες κάποτε, ὅταν ἀφήνονται ἀφρόντιστες. Πόσο μᾶλλον οἱ χρόνιες καὶ βαθιές. Διακόσια χρόνια εἶναι ―θά ᾿πρεπε νά ᾿ναι― ἀρκετά. Ὄχι μόνο γιὰ τὴ διάγνωση μιᾶς νόσου ἀλλά, ἐπιτέλους, καὶ γιὰ τὴ θεραπεία της.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

* * *

Έγραψαν για το βιβλίο

«Η "παράκαιρη" αυτή ανθολογία ίσως καταστρέφει ένα σκηνικό επιμελώς φτιαγμένο και στερεοτυπικά διαιωνιζόμενο. Και ναι, δεν συνάδει με επετειακούς εορτασμούς και πανηγύρεις – πολύ περισσότερο δεν θα περιμέναμε κάποιο από τα ανθολογούμενα ποιήματα να απαγγέλλεται στις σχολικές εορτές/παρωδίες μιας αλλοιωμένης ελληνικότητας. Είναι ένα πολύτιμο έργο για κάθε εποχή, ένας καθρέφτης καθόλου παραμορφωτικός, ίσα ίσα καθαρός και διαυγής που αποτυπώνει την αλήθεια. Και ναι, μπορεί να μη μας αρέσει η όψη που θα δούμε μέσα του. Έτσι, όμως, όπως διαβάζονται τα ποιήματα στη σειρά τους, κάτω από τις κεφαλίδες των ενοτήτων, αποκτά νόημα όλη η τοιχογραφία, μέσα στην οποία βρίσκουμε τον εαυτό μας. Εξαιρετική έκδοση από τη σύλληψη της ιδέας ως την επεξεργασία του υλικού, φροντισμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια στο περιεχόμενο αλλά και στην αισθητική της».

ΔΙΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ, Book Press

* * *

«Μία από τις πρώτες εκδόσεις της χρονιάς (μιας χρονιάς που πέραν όλων των άλλων έχει κι αυτόν τον ρόλο της γιορτής ή έστω της υπενθύμισης) ήταν η ανθολογία 1821-2021 Η Ελλάς των Ελλήνων (εκδ. Gutenberg), με τον απαραίτητο υπότιτλο: «Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης». Εξαιρετική ιδέα και ψύχραιμη εκτέλεση, τα εύσημα στον Κώστα Κουτσουρέλη.»

ΑΘΩΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ, Η Καθημερινή

* * *

«Ο ποιητής και μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης στην ανθολογία "H Ελλάς των Ελλήνων" (Βιβλιοπωλείο Gutenberg) περπατά στην ράχη των διαχρονικών ρωγμών της χώρας. Σατιρικοί στίχοι από τον 19ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, από μεγάλους ποιητές που δεν έκρυψαν κάτω από το χαλί την προβληματική τροχιά της Ελλάδας. Που στηλίτευσαν τις κακοδαιμονίες της. Από το φαντασιακό μεγαλείο, στο καθημερινό άγος που σημαδεύει τούτη τη γωνιά της γης, φιλοδοξία του τόμου είναι η ελάχιστη συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία.»

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ, Tα Νέα

* * *

«Η "Ελλάς των Ελλήνων" είναι μια ανθολογία ελληνικής ποίησης των τελευταίων διακοσίων χρόνων. Όπως σκωπτικά αναγράφεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, είναι μια "παράκαιρη ανθολογία", η οποία, κόντρα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, αλλά και τη γενικότερη τάση μας να κοιτάμε προς το παρελθόν με διάθεση ωραιοποίησης, η επιλογή των ποιημάτων από τον ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη μας οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα: μας φέρνει αντιμέτωπους με εικόνες και βιώματα της συλλογικής μας ζωής, από τα οποία συνήθως προτιμούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μας.»

ΚΩΣΤΑΣ Β. ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ, "Νά ένα βιβλίο" (pod.gr)

* * *

«Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση) ήταν, κυρίως, μια ευκαιρία για να ξανακοιταχτούμε και να μετρηθούμε. Να δούμε την πραγματικότητα του εθνικού κράτους στον σύγχρονο κόσμο. Το πετύχαμε; [...] Εν μέρει. Έγιναν λαμπρές σχολιασμένες εκδόσεις «αναμνήσεων» και "αυτοβιογραφιών" των Αγωνιστών από το Ιδρυμα της Βουλής και από τους σημαντικούς εκδοτικούς οίκους της χώρας δημοσιεύτηκαν πολλά βιβλία. Ξεχώρισαν η ανθολογία "1821-2021: Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης" του Κώστα Κουτσουρέλη (Gutenberg, 2021), η ανθολογία "Ποίηση της Ελληνικής Επανάστασης 1821" σε επιμέλεια του Κώστα Σταμάτη (Πατάκης, 2021), αλλά και οι παλαιότερες μελέτες του Στυλιανού Αλεξίου για τον Διονύσιο Σολωμό».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Εφημερίδα των Συντακτών

* * *

«Μια προκλητικά αντιηρωική ανθολογία με επιλογές από την ελληνική ποίηση 200 χρόνων που θεματοποιούν προβλήματα και παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας [...] Μια συμβολή στην εθνική μας αυτογνωσία στη βάση της σολωμικής ρήσης : "Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές"».

ΤΟ ΒΗΜΑ, Επιλογές

* * *

«Μια από τις πιο ιδιαίτερες επετειακές ‘’εκδηλώσεις’’ των 200 χρόνων από τον Ξεσηκωμό του Γένους ήταν η έκδοση της ποιητικής ανθολογίας ‘’Η Ελλάς των Ελλήνων – Δύο αιώνες εθνικά δεινά στον καθρέφτη της ποίησης. Μια παράκαιρη ανθολογία’’ του ποιητή και δοκιμιογράφου Κώστα Κουτσουρέλη[...] καλό να την αγοράσουν και να τη διαβάσουν και άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με την ποίηση.»

ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΪΤΣΗΣ, idiamatv.blοgspot.cοm

* * *

«Νά ένας ουσιώδης και ωφέλιμος καρπός της ευμάθειας και της σχολιαστικής δεινότητας του ανθολόγου, Κώστα Κουτσουρέλη. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κανείς με την πεποίθησή του πως πίσω από τα εδώ ανθολογούμενα "βρίσκεται η πίστη ότι η λέξη παρακινεί" [...] για να θαυμάσει και να απολαύσει διαλεχτά ποιήματα οργισμένης καταγγελίας, μαύρης σάτιρας, πικρής ελεγείας ή αγωνιώδους απαισιοδοξίας για τα "εθνικά δεινά"».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, The Books' Journal

* * *

«Οι ποιητές μας μίλησαν. Για όσα προαναφέρθηκαν και γι’ άλλα τόσα. Διακόσια χρόνια τώρα μιλάνε.[...] Μήτηρ μαθήσεως, ωσάν επανάληψη, η ανθολογία του Κώστα Κουτσουρέλη καθόσον συνάζει με συνέπεια διαπιστώσεις –για πάθη και παθήματα που δεν έγιναν μάθημα, για πληγές χαίνουσες κι αφρόντιστες, για την εθνική μας κατάθλιψη κ.ο.κ.– με λογοτεχνική δεινότητα επισημασμένες και ταυτόχρονα παρακλητικά παρακινητικές σε αναστοχασμό, σ’ επαναπροσδιορισμό, σ’ ελπιδογέννα μετάνοια.»

Γ. Κ. ΤΑΣΟΥΔΗΣ, Ποιείν



[ Κυκλοφορεί | Φεβρουάριος 2021 ]


Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

© Κώστας Κουτσουρέλης